Remote werken

Wat is een Coworking space? De voordelen en nadelen

Coworking spaces schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Dit zijn gedeelde werkruimtes waar verschillende professionals uit diverse vakgebieden samenkomen om te werken. Coworking spaces bieden tal van voordelen voor marketeers die op zoek zijn naar een flexibele werkplek. Lees hier of het werken in een coworking space iets voor jou is.

Wat is een co-werkplek?

Een coworking space is een gedeelde werkruimte waar professionals uit verschillende vakgebieden samenkomen om te werken. Het is een plek waar je een bureau, stoel en internetverbinding kunt huren om te werken. Co-werkplekken zijn ontstaan als gevolg van de opkomst van het remote werken en de behoefte aan een flexibele werkplek. Ze bieden niet alleen een werkplek, maar ook een gemeenschap van gelijkgestemde mensen. Dit kan leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden, klanten of zelfs vrienden. Coworking spaces bieden ook voorzieningen zoals gratis koffie en thee, vergaderruimtes en soms zelfs fitnessruimtes.

Voordelen van coworking spaces

Community: Eén van de belangrijkste voordelen van een coworking space is de community die het biedt. Veel freelancers, remote werkenden en ondernemers ervaren dat ze het contact met collega’s missen. Het werken in een coworking space is een handige manier om dit op te lossen, door in contact te komen met andere professionals. Hier ontstaan niet alleen vriendschappen door; het is bovendien gunstig om je netwerk uit te breiden. Wie weet haal je er een samenwerking of nieuwe klant uit.

Flexibiliteit: Een ander voordeel van coworking spaces is de flexibiliteit die ze bieden. Je kunt vaak kiezen uit verschillende abonnementen, afhankelijk van hoe vaak je wilt komen werken. Bovendien kun je op elk moment van de dag binnenlopen en vertrekken wanneer je wilt. Zo begin je bijvoorbeeld op de ene werkdag om 9:00 en de andere dag om 12:00. 

Voorzieningen: Coworking spaces bieden vaak voorzieningen zoals gratis koffie en thee, vergaderruimtes en soms zelfs fitnessruimtes. Doordat sommige co-werkplekken ook een gemeenschappelijke keuken hebben, kun je hier je boodschappen bewaren en je eigen lunch klaarmaken, wat je weer geld scheelt ten opzichte van het werken in een hotel of café. 

Nadelen van coworking spaces

Afleiding: Een nadeel van coworking spaces is dat er vaak veel afleiding is. Omdat je werkt in een open ruimte met andere mensen, kan het moeilijk zijn om je te concentreren op je werk. Als je vanuit het werken in een kantoortuin hebt gemerkt dat je snel afgeleid bent, is een coworking space misschien niet de beste optie voor jou.

Ten opzichte van een bedrijfskantoor scheelt het wel dat je bij een coworking space in principe niet door anderen wordt gestoord, omdat je individueel aan het werk bent. Bovendien kan een koptelefoon met noise cancelling al een uitkomst bieden.

Kosten: Coworking spaces kunnen duur zijn, vooral als je ervoor kiest om er elke dag te werken. Vaak kun je kiezen voor een maandabonnement (in verschillende gradaties) of een strippenkaart. Afhankelijk van jouw werkuren kun je kiezen welke vorm het beste bij je past. 

Geen vaste werkplek: Een ander nadeel van coworking spaces is dat je meestal geen vaste werkplek hebt. Dit betekent dat je elke dag een andere werkplek hebt en geen vaste plek hebt om je spullen op te bergen. Dit kan een probleem zijn als je veel materiaal moet meenemen. Sommige coworking spaces werken hierdoor met zowel flexibele als vaste werkplekken. Een abonnement met een vaste werkplek is uiteraard wat prijziger dan een flexibele werkplek.

Als online marketeer die op zoek is naar een flexibele werkplek, kan een coworking space een geweldige optie zijn. Voordat je besluit om je aan te melden bij een coworking space, is het belangrijk om te overwegen of deze vorm van werken bij je past. Maak bijvoorbeeld gebruik van testdagen bij verschillende co-werkplekken bij jou in de buurt, om te zien waar je je het meest op je plek voelt.

Op zoek naar een functie die je vanuit een co-werkplek kunt beoefenen? Bekijk de huidige hybride en remote marketingvacatures op het job board.