Remote werken

Het verschil tussen hybride en remote werken

Steeds meer vacatures geven aan dat hybride of remote werken mogelijk is. Wat betekent dit voor jou in de zoektocht naar een baan in de marketing? Wat is het verschil tussen hybride en remote, en waar gaat jouw voorkeur naar uit? In dit artikel lees je wat hybride werken en remote werken inhoudt, zodat je gericht kunt zoeken naar jouw ideale werksituatie.

Wat is remote werken?

Remote werken is een werkvorm waarbij je locatie-onafhankelijk kunt werken. Dit kan vanuit huis zijn, maar ook vanuit een andere locatie zoals een coworking space of het buitenland. Remote werken geeft je de flexibiliteit om te werken waar je maar wilt, zolang je een laptop bij je hebt en een goede internetverbinding kunt vinden.

Wat is hybride werken?

Hybride werken is een werkvorm waarbij je zowel op kantoor als op afstand werkt. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om af en toe naar kantoor te gaan, maar dat je ook vanuit huis of een andere locatie kunt werken. Het is in het geval van hybride werken dus handig dat je in de buurt van het kantoor woont, omdat je hier met enige regelmaat wordt verwacht. Afhankelijk van de afspraken die je met je werkgever maakt, kom je op een vaste dag in de week naar kantoor, of zit hier meer flexibiliteit in.

Wat is het verschil tussen hybride en remote werken?

Een van de belangrijkste verschillen tussen hybride en remote werken is dat hybride werken jou de mogelijkheid biedt om zowel op kantoor als op afstand te werken. Bij remote werken, werk je alleen op afstand en zet je in principe nooit voet op de werkvloer. 

Een ander verschil is dat hybride werken meer van jouw werkgever vereist op het gebied van planning en coördinatie dan remote werken. Werkgevers moeten bijvoorbeeld duidelijke richtlijnen opstellen voor wanneer je op kantoor wordt verwacht en wanneer je op afstand kunt werken. Ze moeten ook zorgen voor de juiste apparatuur en technologie om ervoor te zorgen dat je zowel op kantoor als op afstand kunt werken. Denk hierbij aan een cloudoplossing voor het bewaren van bestanden.

Tot slot biedt hybride werken je meer mogelijkheden om samen te werken en face-to-face interactie te hebben met je collega's. Daar waar remote werken kan leiden tot betere concentratie en productiviteit, kan het – afhankelijk van hoe je je werkomgeving inricht – ook leiden tot isolatie en eenzaamheid.

Voordelen remote werken voor werknemers:

  • Werken vanuit het buitenland mogelijk
  • Grootste vorm van vrijheid en flexibiliteit
  • Geen afleiding op werkvloer

Voordelen hybride werken voor werknemers:

  • Contact met collega’s in real life
  • Groter betrokkenheidsgevoel
  • Vrijheid om vanuit huis of elders te werken

Hybride en remote werken zijn dus twee verschillende werkvormen die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Mocht je graag vanuit het buitenland willen werken, kun je het beste filteren op vacatures die remote mogelijkheden bieden. Als flexibiliteit en vrijheid je aanstaat, maar je ook graag op kantoor wilt blijven verschijnen om het contact met je collega’s te behouden, is hybride de perfecte optie voor jou. 

Zoek je een functie die je (deels) vanuit huis of het buitenland kunt beoefenen? Bekijk de huidige hybride en remote marketingvacatures op het job board.