Tips

4x Tips voor het schrijven van een aantrekkelijke marketing vacature

Dat het anno 2022 voor veel bedrijven lastig is om personeel te werven, is inmiddels bekend. Corona heeft een flinke invloed gehad op de arbeidsmarkt. De balans tussen vraag en aanbod is ver te zoeken. Vacaturesites overstromen, wat het voor recruiters moeilijker maakt om op te vallen. Hoe zorg je ervoor dat jouw marketing vacature er toch nog uitspringt? 

Spreek jouw doelgroep aan

Voor wie schrijf je de vacature? De tone of voice van de vacaturetekst kan onwijs bepalend zijn. Als je een ervaren online marketing manager zoekt, gebruik je formelere termen dan wanneer je een vacature voor een junior content creator uit hebt staan. Schets dus voordat je de vacaturetekst schrijft jouw ideale kandidaat tot in details. Schrijf vervolgens de vacature voor díe specifieke persoon. De kans is groot dat je hem of haar dan ook daadwerkelijk aantrekt.

Vermeld on-site, hybride of remote

Marketing talent dat graag de mogelijkheid krijgt om ofwel vanuit huis, of vanuit het buitenland te werken, filtert vacatures op basis van hybride of remote opties. Als jij dus niet vermeldt dat je openstaat voor hybride of remote personeel, loop je dus gegarandeerd talenten mis. Nog vóórdat ze jouw geweldige vacature een kans hebben gegeven. Zonde!

Wees hier natuurlijk wel eerlijk over. Als er binnen jouw bedrijf of organisatie echt geen mogelijkheden zijn om remote te werken, moet je die optie natuurlijk niet alsnog op je vacature vermelden. Bovendien zijn er nog steeds zat mensen werkzaam in marketing die juist liever volledig op kantoor werken! En dan is het vermelden van “on-site” van belang.

Geef een salarisindicatie

Een “marktconform” salaris. Zij die actief vacatures bekijken krijgen er inmiddels de kriebels van. Het komt op negen van de tien vacatures terug. En wat betekent het nu eigenlijk? Als werkzoekende heb je nog steeds geen flauw idee van het salaris dat gepaard gaat met de job. Geld mag natuurlijk niet de (enige) bepalende factoor zijn bij het zoeken naar een baan, maar belangrijk is het wel. Wees als werkgever transparant en geef een indicatie, zodat de kans lager is dat de hoogte van het salaris later een spelbreker is tijdens de onderhandelingen. 

Vermijd clichés

Een gratis laptop, de zonnige kantoortuin en gezellige vrijmibo’s halen het voor de nieuwe generaties niet meer bij factoren als vrijheid, verantwoordelijkheid en flexibiliteit. Dit hangt natuurlijk erg af van de persoon voor wie je de vacature schrijft, zoals besproken bij punt één. Ga na wat voor hem of haar belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en kijk of je daarop in kan spelen. Waar veel bedrijven nu strooien met gratis producten of unieke bedrijfsuitjes, is dit het moment om onderscheidend te zijn en een frisse blik te werpen op achterhaalde vakantiedagen en werktijden.

Lees ook de blog: Waarom jouw vacature niet aanslaat