Remote werken

Waarom jouw vacature niet aanslaat bij jong talent

Een goede vacature schrijven is belangrijker – en tegelijkertijd lastiger – dan ooit. We hebben namelijk te maken met een keerpunt als het gaat om de definitie van de ideale job.

Babyboomers maken plaats voor de millennials en generatie Z, die op een totaal andere manier door vacaturesites scrollen dan hun (groot)ouders. De twintigers en dertigers van nu denken niet in hokjes en gedijen het beste in communities met gelijkgestemden. Waar uit zich dat in op professioneel gebied?

Is jouw vacature dan nog wel van deze tijd?

Vraag en aanbod

We kunnen er niet meer omheen: de arbeidsmarkt staat op zijn kop. Tijdens de coronacrisis zijn sectoren als toerisme en horeca onwijs aangetast, maar er zijn ook talloze bedrijven die nu juist op volle toeren draaien. Het gevolg is dat er in Nederland onwijs veel vraag naar personeel is. Ook binnen de marketingsector.

Bij het schrijven van een B2B marketing vacature, concurreer je dus met vele andere recruiters. Gunstig voor de werkzoekende marketeers, een flinke uitdaging voor jou als werkgever.

En dát terwijl de grote groep babyboomers de arbeidsmarkt verlaat, en een relatief kleine groep Gen Z daarvoor in de plaats komt. Als werkgever vis je in een kleine vijver. Dat de gehoopte reacties op jouw vacature uitblijven, heeft dus ook ongetwijfeld te maken met deze disbalans in vraag en aanbod.

Plezier of poen?

Maar ook het beeld van de ideale baan verandert. Waar men vroeger puur werkte om maandelijks rond te komen, willen de nieuwe generaties ook maatschappelijke impact maken. Ze willen werken voor een werkgever met wie ze qua normen en waarden op één lijn liggen. De boodschap van een bedrijf uitdragen waar ze volledig achter staan. Hun steentje bijdragen op maatschappelijk vlak.

Als ze dié mogelijkheid hebben binnen jouw bedrijf, is de kans groter dat ze door hun werkplezier langer blijven hangen. Is geld dan helemaal niet meer belangrijk voor ze? Daar verschillen binnen die generaties uiteraard de meningen over. Maar in jouw vacature praten over een “marktconform salaris” is in ieder geval een no go.

Secundaire arbeidsvoorwaarden: miss or hit

En dan hebben we het nog niet eens over de grote hunkering naar vrijheid en verantwoordelijkheid. De voorkeuren van een jonge dertiger zie je namelijk ook in de gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden terug. Clichés als een zonnige kantoortuin en gezellige vrijmibo’s tippen niet aan flexibiliteit en de mogelijkheid om remote te werken.

“Leven om te werken” heeft plaatsgemaakt voor “werken om te leven”. Levensgeluk is een belangrijke factor, en als je daar als werkgever op weet in te spelen, haal je nieuwsgierig, gemotiveerd en productief talent binnen.