Remote werken

4x Onjuiste aannames over remote personeel

De stap om vanuit een on-site werksituatie over te gaan naar een hybride bedrijfscultuur, is nog altijd groot. Niet alleen doordat er veel veranderingen bij komen kijken, maar ook doordat er veel negatieve aannames gemaakt worden over remote personeel. Dit zijn echter vaak fabels, gebaseerd op een conservatieve kijk op remote werken. Het is aan jou als leidinggevende de taak om deze onjuiste aannames de wereld uit te helpen en een positiever beeld over remote personeel te creëren. 

  1. Remote werknemers werken niet hard

Te beginnen met het meest gebruikte excuus om remote personeel te weren: “ze voeren thuis niets uit”. Zodra een medewerker niet op kantoor werkt, maar bijvoorbeeld thuis, in het buitenland, of in een co-working café, heerst onder veel leidinggevenden de angst dat er niet gewerkt wordt. Je hebt er immers geen zicht op zoals in een kantoorruimte. 

Deze aanname is voornamelijk gebaseerd op de angst om controle te verliezen. In plaats daarvan, kun je als leidinggevende jouw personeel het vertrouwen geven om remote te werken, wat hun motivatie en inspiratie ten goede komt. Daarbij is het aan jou om je personeel te blijven monitoren op hun resultaten. Zo kun je wekelijkse doelen stellen, regelmatig videobellen of de lijntjes kort houden via een chatfunctie.

  1. Op het strand werken

Wanneer een personeelslid vertelt dat hij of zij een maand vanuit Bali gaat werken, ontstaat al gauw het beeld dat deze werknemer vanaf een strandbedje met de laptop op schoot de nieuwste marketingcampagne uitvoert. Hoewel het kiezen van de beste werkplek natuurlijk helemaal aan de werknemer is, komt het zelden voor dat een strandbed boven een bureau en airconditioning wordt verkozen. Je werknemers werken juist graag remote om ná hun werkdag van het strand te kunnen genieten.

  1. Gaat ten koste van de bedrijfscultuur

Een andere angst die onder werkgevers heerst, is dat de bedrijfscultuur lijdt onder de afwezigheid van personeel op de werkvloer. Dit is afhankelijk van hoe je als werkgever met de situatie omgaat. Zo kun je ervoor kiezen om alle medewerkers één keer in de zo veel tijd een volledige week op kantoor te laten werken. Of laat je je medewerkers één vaste dag per week op kantoor werken, en de rest van de dagen vanuit huis. 

Ook bedrijfsuitjes en chatfuncties kunnen bijdragen aan de bedrijfscultuur. Dat niet al je personeel dagelijks op de werkvloer te vinden is, betekent niet dat er minder contact is of dat de werknemers zich onderling niet verbonden voelen. Dit heb je met een beetje creativiteit als werkgever zelf in de hand.

  1. Altijd beschikbaar

Tot slot mag je er als werkgever niet vanuit gaan dat je remote werknemers altijd kunnen reageren op een telefoontje of een e-mail. De scheiding tussen werk en privé wordt doorgaans kleiner wanneer je vanuit huis werkt, maar dit betekent niet dat een thuiswerkende werknemer 24/7 beschikbaar is. Het is dus van groot belang om goede afspraken te maken en vanuit beide kanten realistische verwachtingen te creëren.

De transitie van offline naar online is geen gemakkelijke en er komt veel bij kijken. Toch is het voor veel bedrijven de moeite waard om te investeren in een hybride werksituatie. Het hebben van remote personeel kent namelijk vele voordelen.

Wil je graag remote personeel verwelkomen binnen jouw bedrijf? Plaats je (hybride) marketingvacatures op dit job board.