Tips

Tips om te onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden

Onderhandelen tijdens de sollicitatieprocedure. Het overgrote deel van de werkzoekenden krijgt er de zenuwen van. Praten over geld wordt vaak als iets ongemakkelijks gezien. Toch is het een must, en kan onderhandelen op een gegeven moment zelfs leuk worden. Met deze tips ga jij zelfverzekerd jouw volgende onderhandelingsgesprek in.

Vóór het onderhandelingsgesprek

Een onderhandelingsgesprek kan je goed voorbereiden. Sterker nog, dit is van cruciaal belang. Je gaat na een goede voorbereiding niet alleen zelfverzekerder het gesprek in, maar je hebt ook een grotere kans van slagen in hetgeen wat jij voor ogen hebt. 

  1. Doel bepalen

Maar wat heb je dan precies voor ogen? Als je geen idee hebt hoeveel je wilt (en hoort te) verdienen bij je nieuwe functie, is het lastig om on the spot te reageren op het salarisvoorstel van de HR-manager tegenover je. Google dus van tevoren op jouw functie en bepaal aan de hand van jouw ervaring en expertise wat een redelijk salaris is. 

  1. Inlezen in de functie en het bedrijf

Voor jouw eerste sollicitatiegesprek had je je natuurlijk al in het bedrijf verdiept, maar ook tijdens de onderhandelingen kan die kennis van pas komen. Je zult met concrete voorbeelden en redenen moeten komen om een hoger salaris af te dwingen. Wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf? Waar kan jij in jouw functie het verschil maken? En waarom zou daar een hoger salaris tegenover moeten staan?

  1. Oefenen

Een onderhandelingsgesprek kan je oefenen. Zeker als je nog geen of weinig ervaring hebt met onderhandelen, is dit een goede manier om te weten wat je te wachten staat. Vraag een vriend, familielid of je partner om de rol van een HR-manager die zijn of haar poot stijf houdt aan te nemen. “Je hebt weinig ervaring”, “je zou blij mogen zijn met dit salaris”, of “jouw voorganger verdiende dit ook” zijn veelvoorkomende redenen die ze kunnen gebruiken. Aan joú de taak om je gesprekspartner ervan te overtuigen dat je meer waard bent. 

Tijdens het onderhandelingsgesprek

Je hebt je voorbereid, ingelezen, en een gesprek geoefend. Tijd om de onderhandeling in te gaan. Zenuwen zijn zeker niet verboden. Zelfs ervaren sollicitanten zijn zenuwachtig voor een onderhandelingsgesprek. Ondanks de zenuwen mag je best zelfverzekerd overkomen. Het feit dat je in de positie bent gekomen om te onderhandelen, betekent dat het bedrijf jou waarschijnlijk wilt hebben voor de beoogde functie. Als jullie elkaar niet kunnen vinden in de onderhandelingen, moet de HR-afdeling opnieuw op zoek naar een geschikte kandidaat, wat hen weer tijd en geld kost. Je staat dus al 1-0 voor.

1 De kracht van een stilte 

Maak gebruik van jouw positie als gewilde kandidaat. Neem de tijd om vragen te beantwoorden, blijf beleefd en netjes, maar je mag zeker zelfverzekerd overkomen in jouw onderbouwingen. Durf af en toe een stilte te laten vallen. Mensen hebben van nature de neiging om stiltes te willen opvullen, en dat kan leiden tot impulsieve uitspraken die in jouw voordeel kunnen werken.

2 Zet hoger in 

Afhankelijk van de situatie, is jouw onderhandelingspartner degene die als eerste over een concreet salaris begint, of wordt er aan jou gevraagd wat je wilt verdienen. In het laatste geval, is het handig om zo’n tien procent hoger in te zetten dan het salaris dat je na jouw research voor ogen had. Dit getal zet namelijk de toon voor de rest van de onderhandeling. De kans is groot dat er niet gelijk akkoord wordt gegaan met het bedrag wat jij noemt, dus als je begint met het salaris dat jij voor ogen had, kan het alleen maar lager uitvallen. 

3 Secundaire arbeidsvoorwaarden

Vergeet niet dat de secundaire arbeidsvoorwaarden ook onderhandelbaar zijn. Denk aan het aantal uren dat je werkt, vakantiedagen en de mogelijkheid om remote te werken. Mocht je er qua salaris niet helemaal uitkomen, kan je dus op andere fronten winst halen. 

4 Onderhandelen wordt gewaardeerd

Tot slot; het toont initiatief, assertiviteit en commercialiteit dat jij de onderhandeling aangaat. Dit wordt doorgaans gewaardeerd en zelf verwacht van je, zéker als je solliciteert op een rol als marketeer. Fijn om in gedachten te houden!

Met deze handvatten ben je klaar voor jouw aanstaande sollicitatieprocedure.

Wil je gelijk solliciteren op een toffe marketingpositie? Bekijk de vacatures op het job board.