Tips

Marketing vacatures: zó vind je jouw ideale baan

Zoek op “marketing vacatures” en Google geeft je zo’n 40 miljoen resultaten. Daar moét wel een geschikte vacature tussen zitten! Maar hoe vind je die? En hoe bepaal je überhaupt welke vacatures “geschikt” zijn? Gebruik dit stappenplan in jouw zoektocht naar de ideale baan.

Schrijf jouw vaardigheden, eigenschappen en valkuilen op

First things first. Waar ben jij goed in en hoe kan jij een marketing afdeling naar het volgende niveau tillen? Ben je een teamplayer of werk je het liefst zelfstandig aan een project? Waar kan en wil je jezelf nog in ontwikkelen en voor welke taak moet je absoluut niét bij jou aankloppen? 

Maak een CV waarin jouw skills duidelijk naar voren komen. Jouw lijst aan vaardigheden, persoonlijkheidseigenschappen en sterke- en zwakke punten is waarschijnlijk langer dan een compact CV toestaat, dus schrijf deze voor jezelf op in een apart document. Je CV kan je dan altijd nog licht aanpassen aan de hand van de specifieke skills die vereist zijn voor de baan waar je op solliciteert. 

Bepaal jouw eisen en voorkeuren

Nu je jouw profiel geschetst hebt, is het tijd om te kijken naar het profiel van jouw ideale job. Wat vind jij belangrijk in een baan? Of in een werkgever? Maak nog vóórdat je vacatures af gaat speuren een lijst met jouw eisen en voorkeuren. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de locatie van het bedrijf en of er remote mogelijkheden zijn. Ook de hoogte van het salaris kan een rol voor je spelen, evenals secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het aantal vakantiedagen en de flexibiliteit in werkuren. 

Bekijk vacatures op (niche) job boards 

Tijd om op zoek te gaan. De twee bovenstaande lijsten maken het makkelijker om de eindeloze stapel vacatures te filteren. Bovendien geeft het je houvast om op terug te vallen. Leg de vacature die er voor jou uitspringt naast jouw eigenschappen en voorkeuren. Nu kan je objectief bekijken of de vacature ook écht bij je past.

Een extra hulpmiddel is de filteroptie die de meeste vacaturesites hebben. Of ga direct naar een niche marketing job board, zodat je direct relevante vacatures te zien krijgt.

Laat je niet misleiden

In een krappe arbeidsmarkt sloven veel bedrijven zich uit om talent te werven. Extra’s zoals een gratis elektrische fiets worden uit de kast getrokken om jou te overtuigen. Maar voldoet deze job ook echt aan jouw kernwaarden? Val terug op je voorkeurslijst om door mooie praatjes heen te prikken. Tenzij daar een elektrische fiets op staat natuurlijk.

Verdiep je in het bedrijf

Als je dan een vacature gevonden hebt die aansluit op zowel jouw skills als jouw voorkeuren, is het tijd om je verder in het bedrijf achter de vacature te verdiepen. Wat is de missie van het bedrijf? Met welke projecten houden ze zich momenteel bezig? Wie wordt jouw directe werkgever en zie je daar een potentiële match in? 

Verstuur je CV en motivatie

En dán is het tijd om daadwerkelijk te solliciteren. Schaaf je vooraf gemaakte CV eventueel nog wat bij aan de hand van de specifieke skills die vereist zijn voor deze job. Laat in je motivatie merken dat je je hebt ingelezen in het bedrijf. En wees te allen tijde eerlijk. Succes!