Steeds meer bedrijven en organisaties stappen over op hybride of remote werken. Bij deze transitie komen de nodige uitdagingen kijken. Waar moet je aan denken als je als bedrijf over wilt stappen op remote werken? Lees hier vijf praktische tips.
1: Overstappen op een online werkomgeving
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het faciliteren van de juiste middelen om het werk remote uit te kunnen voeren. Een online werkomgeving is essentieel om gezamenlijk taken op afstand uit te voeren. Een online werkomgeving houdt in dat bestanden, data en programma’s niet meer op de harde schijf van een computer of op een laptop staan, maar in een zogenaamde cloud.
Op die manier heeft elke werknemer vanaf elke plek op de wereld toegang tot deze data. Er zijn veel verschillende aanbieders van een dergelijke cloud, die met elkaar concurreren op basis van prijzen, opslagruimte en service.
2: Flexibele werkplekken
Mocht je niet volledig op remote over willen stappen en de deuren van het huidige kantoorpand geopend houden, kan het creëren van flexibele werkplekken een goede optie zijn. Daar waar al je werknemers eerst hun vaste plek op kantoor hadden, geef je ze nu de optie om op wisselende dagen naar kantoor te komen, en plaats te nemen achter een bureau dat op dat moment vrij is.
Flexibele werkplekken zijn een creative middenweg tussen de traditionele kantoortuin en volledig remote werken.
3: Werknemers informeren
Een belangrijk onderdeel van de transitie van offline naar (gedeeltelijk) online, is het op de hoogte brengen van je werknemers. Doe dit ruim van tevoren, zodat ze betrokkenheid voelen bij het proces. Wellicht hebben de werknemers ideeën om de transitie te versoepelen.
Bovendien is het eerlijk dat ze de tijd krijgen om eventueel een andere baan te zoeken, mochten ze volledig offline willen blijven werken. Jij kunt dan op jouw beurt ruim van tevoren nieuwe remote vacatures plaatsen.
4: Informatiebijeenkomst organiseren
Nadat je je werknemers op de hoogte hebt gebracht van de aanstaande veranderingen, kun je ze verder informeren door een bijeenkomst te organiseren. Hierin vertel je ze over de online werkomgeving die gekozen is en hoe de dagelijkse taken van je werknemers beïnvloed zullen worden.
Dit is tevens een gelegenheid om je werknemers vragen te laten stellen, over remote werken en de nieuwe bedrijfsregels die hiermee gepaard gaan.
5: Werknemers ondersteunen
Tot slot is het belangrijk dat je je werknemers ondersteunt in het vinden van de juiste remote werksituatie.
- Bied je ze een laptop aan?
- Zijn er andere kosten die je werknemers extra kwijt gaan zijn?
Daar waar je eerst de reiskosten op je rekening nam, kun je nu denken aan een hogere internetrekening of een abonnement bij een co-werkplek.
Los van de financiële steun is het van groot belang dat je betrokken blijft bij je werknemers. Zorg ervoor dat de lijntjes kort blijven via een chatfunctie en online vergaderingen, en organiseer regelmatig fysieke bedrijfsuitjes die de onderlinge sfeer ten goede komen.
Wil je graag remote personeel verwelkomen binnen jouw bedrijf? Plaats je (hybride) marketingvacatures op dit job board.