Remote werken

10 beroepen die je vanuit het buitenland kunt doen

Waar functies vanuit het buitenland voorheen vooral op de toeristische sector waren gericht, kun je nu vanuit verschillende werkvelden je werkzaamheden vanuit het buitenland uitoefenen. Vooral de marketingsector kent veel beroepen die je als freelancer of in loondienst overal ter wereld kunt uitvoeren.

Lees hier over tien beroepen die je de mogelijkheid geven om remote te werken

1 Social media manager

Als social media manager ben je verantwoordelijk voor de strategie en de contentkalender van de social media kanalen van een bedrijf of persoon. Je kunt dit werk zelfstandig uitvoeren, maar vaak werk je samen met andere contentspecialisten. Een fotograaf maakt het beeldmateriaal op locatie en deelt dit met de social media manager, die het vervolgens op geplande momenten deelt. Doordat je het beeldmateriaal digitaal aangeleverd krijgt, kun je deze functie vanuit het buitenland uitoefenen.

2 Copywriter

Als tekstschrijver schrijf je verschillende soorten (commerciële) teksten, zoals blogartikelen, websiteteksten en nieuwsbrieven. Je werkt binnen een bedrijf onder andere samen met een grafisch vormgever, die de vormgeving rondom deze teksten verzorgt. Je kunt als copywriter je werkzaamheden vanuit het buitenland uitvoeren, doordat je de geschreven teksten digitaal kunt aanleveren. 

3 Websitebouwer

Ook als websitebouwer kun je heel goed vanuit het buitenland aan de slag. Een laptop en een internetverbinding zijn de enige vereisten om contact te hebben met je klant en zijn of haar wensen mee te nemen in het design van een website. Veel websitebouwers werken op ZZP-basis, maar je kunt ook in dienst van een marketingbureau werken. 

4 Grafisch vormgever

Als grafisch vormgever heb je ook een digitale werkomgeving, waarbij je de grafische uitingen van een bedrijf verzorgt. Denk hierbij aan de vormgeving van social media berichten, flyers, online advertenties en het logo. Wederom een baan waarvoor je puur een laptop en een internetverbinding nodig hebt. 

5 App Developer

Een App Developer is iemand die applicaties ontwerpt en implementeert. Je specialiseert je in een bepaald type software of besturingssysteem, zoals iOS of Windows. Afhankelijk van je werkzaamheden is het handig om op de bedrijfsvloer langs te komen en medewerkers te helpen met de omgang met deze software, maar je kunt dit beroep ook remote uitvoeren.

6 Fotograaf/videograaf

Je kunt als fotograaf of videograaf in het buitenland werken als freelancer of voor bijvoorbeeld een reismagazine. Als fotograaf of videograaf maak je doorgaans beelden op locatie; hierbij kun je je doelgroep aanpassen aan het land waar je op dat moment bent. 

7 Vertaler

Een vertaler kan net als een copywriter digitaal teksten aanleveren, waarbij je locatie-onafhankelijk kunt werken. Je kunt al als vertaler aan de slag als je twee talen uitstekend beheerst. Veel vertalers zijn freelancers, maar je kunt ook in dienst bij een schrijf- of vertaalbureau. 

8 Klantenservice

Als je deel uitmaakt van de klantenservice van een bedrijf, zijn er mogelijkheden om deze werkzaamheden vanuit het buitenland uit te voeren. Dit kan het geval zijn als het bedrijf waar je voor werkt vestigingen in het buitenland heeft, maar je kunt ook zelfstandig vanuit het buitenland voor de klantenservice blijven werken. Het is dan van belang dat je telefonisch goed bereikbaar bent op de kantoortijden van het bedrijf in Nederland. Een andere tijdzone kan daarom roet in het eten gooien. 

9 Recruiter

Een recruiter is iemand die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar wilt brengen. Als recruiter kun je vanuit het buitenland vacatures schrijven, sollicitaties doornemen en contact leggen met potentiële kandidaten. Het daadwerkelijke sollicitatiegesprek zal uitgevoerd worden door een andere HR-medewerker of de directe werkgever die op locatie werkt. 

10 Consultant

Als consultant geef je bedrijven en organisaties advies over het onderwerp waar jij je in gespecialiseerd hebt. Dit varieert van marketing tot sales en van arbeidsrecht tot IT. Sommige bedrijven geven de voorkeur aan live contact op de werkvloer, binnen andere bedrijven vind je als consultant de mogelijkheid om vanuit het buitenland te werken. 

Zoek je een functie die je vanuit het buitenland kunt beoefenen? Bekijk de huidige remote marketingvacatures op het job board.